Roelof

Sip Hof

De basis

Roelof is geboren en opgegroeid in Drachten. Na zijn opleiding als scheepstimmerman trad hij in dienst bij de scheepswerf van zijn oom op het Buitenstvallaat bij Drachten. In 1971 kwam Roelof in dienst bij de gerenommeerde Jachtwerf Joh. van der Meulen in Sneek. Hier werkte hij aan nieuwbouw en restauratie van houten schepen. In 1974 trad hij als eerste werknemer in dienst van Stichting scheepswerf ’t Kromhout op de Hoogte Kadijk in Amsterdam.

Verdieping

Tijdens deze periode  heeft Roelof een  brede ervaring opgedaan met hout- en scheepsbouw.

 Op het gebied van traditioneel houtbewerken had ik veel geleerd. Ik had nog wel veel vragen.  Kan  het niet  efficiënter, kwalitatief veel beter. Ik zag dat ik in Nederland bleef steken in mijn ontwikkeling. Daarom vertrok ik naar Denemarken. Daar werden, bijvoorbeeld, houten vissersschepen nog volop gebouwd, terwijl men hier die mogelijkheid niet verder had ontwikkeld.”

Scheepstimmerwerf de Hoop

In 1976 begon hij zijn eigen scheepsbouwbedrijf op Scheepstimmerwerf De Hoop in Workum. Sinds 2000 werkt hij onder de naam ‘Roelofunderweis’ (Fries voor Roelof onderweg). Zijn grootste passie is de herwinbare grondstof hout duurzaam te gebruiken in de scheepsbouw. In de jaren ‘70 verlijmde hij al spanten en andere gebogen delen in de scheepsconstructie. In 1984 bouwde hij de houten Lemmer Aak ‘HL7’, verlijmd en afgewerkt met epoxy. Werffboat 21, een sloep van Accoyahout,  is zijn nieuwste project in Workum. Roelof van der Werff is de ontwerper en bouwer van Werffboat 21. Inmiddels varen er twee Accoyaboten van zijn hand rond. Roelof weet wat houtbouw is.

De volgende stap met Roelof

Zo duurzaam mogelijk bouwen heeft zijn prioriteit. Ook daarom zet hij volop in op hout. „Voor veel mensen is hout nostalgie, mooi, maar minder functioneel. Tegen dat laatste strijd ik. Ja, hout is mooi en heeft ook nostalgie, maar met de nieuwe technieken van bewerking kan het de concurrentie met andere materialen aan en heeft hout als herwinbare grondstof het voordeel van duurzaamheid. Hout wordt een belangrijk bouwmateriaal van de toekomst. Wie de ontwikkelingen op het gebied van architectuur en publieke werken volgt, ziet de tekenen van de opmars van hout nu al.”