Onderweg (underweis) naar de toekomst

Niet het eind

Het leek erop dat we met hout aan het eind van de ontwikkeling waren gekomen. Andere materialen  zijn in de vorige eeuw doorontwikkeld en hadden de rol van hout, zo leek het, als bouwmateriaal overgenomen.

Dat hout aan een nieuwe opmars is begonnen, zal menigeen opgevallen zijn. Huizen, gebouwen, publieke werken en ook windmolens worden inmiddels van hout gemaakt.

Hout heeft namelijk op een aantal gebieden een voorsprong op andere materialen. Bij brand werkt hout vertragend en is het een beter bouwmateriaal dan staal wat bij verhitting zal vervormen en instorten. Een groot voordeel van hout is de duurzaamheid. Hout is een natuurproduct dat bovendien CO2 opslaat. Hout als bouwmateriaal is herwinbaar en daarmee mede een antwoord op veel duurzaamheidsvraagstukken.

Nieuwe start

Roelof geeft de ontwikkeling van hout een nieuwe impuls. Hier ging een jarenlange zoektocht aan vooraf, maar het is gelukt om hout een zet voorwaarts te geven. Houten platen kunnen met zijn vinding zonder mal en zonder (veel) restmateriaal verwerkt en dubbel gebogen worden, een unieke ontdekking van Roelof. Hout kan nu meer. Hiermee gaan deuren naar nieuwe mogelijkheden open. Op dit moment is de productiecapaciteit nog laag. We zoeken wegen naar schaalvergroting. Wilt u hierover meer weten, klik hier.